EU-Funded Projects — GINOP

A GINOP projekt adatai

Kedvezményezett neve: Starschema Kft (konzorcium vezető)

Projekt azonosítószáma: GINOP-2.2.1-18-2018-00001

Konzorciumi partnerek: BlackBelt Technology Kft., Magyar Tudományos Akadémia
Természettudományi Kutatóközpont

Projekt címe: Önkiszolgáló analitikus módszertan és interaktív elemző üzleti intelligencia
keretrendszer kidolgozása

Projekt kezdete: 2019.03.01

Projekt fizikai befejezése: 2022.03.31.

Projekt összköltsége (Ft): 1 045 592 201

Támogatás összege (Ft): 789 147 182

Szakmai tartalom

A project célja egy kép és video intelligencia platform, vagyis egy olyan mesterséges intelligencia felhőszolgáltatás (ArtificialIntelligenceas a Service - AIaaS) létrehozása, mely webes felületen bárki számára elérhetővé teszi kép és videó alapú mesterséges intelligencia alkalmazások készítését. Ezzel olyan vállalatok számára is elérhetővé teszi a mesterséges intelligencia alkalmazását kép és videó adatvagyonuk kiaknázására, melyek nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel és erőforrással MI alapú fejlesztések finanszírozásához. Ehhez intuitív felhasználói felület és jól irányított munkafolyamatok kialakítása szükséges, mely egy grafikus felületen végig vezeti a felhasználót a mesterséges intelligencia alkalmazások kialakításának lépésein, miközben elég rugalmasan konfigurálható ahhoz, hogy a szolgáltatás univerzálisan használható legyen.

Továbbá, a projekt keretében az AIaaS felhőszolgáltatás alkalmazási modelljeként kidolgozásra kerül egy teleradiológiai felhőszolgáltatás, ami lehetővé teszi az MRI – és a későbbiek során egyéb képdiagnosztikai - felvételek automatikus, MI alapú minőség kontrollját és keretrendszereként szolgálhat további diagnózis-támogató MI alkalmazások fejlesztésének. A tervezett automatikus minőségkontroll szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a vizsgálat elkészülését követően azonnal kiszűrésre kerüljön az MRI felvételek azon 15-30%-a (Esteban et al., 2017), amely alkalmatlan diagnózis megállapítására. Ezáltal a vizsgálat megismétlése késedelem nélkül, ott helyben megtörténhet és kiküszöbölhető egy ismétlő új vizsgálat elvégzése. Mindez jelentősen csökkenti a betegek terhelését és várakozási idejét valamint a radiológiai szolgáltatást végző intézmények költségeit egyaránt. Továbbá, lényegesen megnöveli a teleradiológiai szolgáltatások hatékonyságát és mivel objektív információval szolgál a vizsgálatok minőségi/megbízhatósági mutatóiról, fontos szerepet játszhat a kezelési stratégiák összeállításában/eldöntésében is.

A tervezett projekt során a konzorciumvezető Starschema Kft felel a hatékony és jól skálázható felhőplatform, valamint a platformon futó háttérfolyamatok kifejlesztéséért (backend), míg a BlackBelt Kft az intuitív felhasználói felület, illetve felhasználó-menedzsment kialakításáért felel (frontend). A platformon megvalósuló első modell-szolgáltatást lehetővé tevő mesterséges intelligencia algoritmus kutatása és kifejlesztése pedig a Magyar Tudományos Akadémia Agyi Képalkotóközpontjában zajlik. A projekt során keletkező AIaaS kulcsfontosságú és hiánypótló szerepet tölthetne be az MI alapú innováció és vállalati termékfejlesztés magyarországi térhódításában, az MI hordozta korszakalkotóan új gazdasági potenciál hatékony kiaknázásban.


EU-funded Projects